Gyerekkel repülni WizzAir járaton

Manapság egyre népszerűbbek a fapados járatok az utazók körében, ami nem véletlen. Ezeknek a légitársaságoknak köszönhetően kinyílt a világ, és sokkal több helyre juthatunk el. Családosként még fontosabb szempont az ár, hiszen nem mindegy, hogy mennyiért tudunk eljutni valahova több személlyel. Sok olyan kérdés van azonban, ami a kisgyerekes családokat foglalkoztatja, vagy ami felmerül bennük utazás előtt. Ezekre a kérdésekre kerestük a választ. A WizzAir kommunikációs menedzserével, Radó Andrással beszélgettünk. Nézzük tehát, mik azok, amiket kicsi gyermekekkel való repüléssel kapcsolatban tudnunk kell.  


14 éves kor alatt a gyerekek mindenképpen legalább az egyik szülő mellett ülnek. A 2 évesnél fiatalabb gyerekeknek infant jegyet kell venni, azonban fontos tudnivaló, hogy ha egy család 2 olyan gyerekkel utazik, akiknek infant jegyük van, őket biztosan szét fogják ültetni. Ennek biztonsági okai vannak, hiszen egy 3-as sorhoz 4db oxigénmaszk tartozik, így vészhelyzet esetén nem jutna mindenkinek maszk. Amennyiben szeretnénk, hogy a gyerek (repülőre felvihető) autósülésben utazzon, akkor külön jegyet kell vásárolni. Egyéb esetben sem az autósülést, sem a babakocsit nem kell előre megjelölni. A repülőre felvihető autósülés fő kritériuma, hogy menetiránynak háttal beköthető és a repülő biztonsági övével is rögzíthető legyen. Fontos tudni azonban, hogy ez a lehetőség csak utazómagasságon áll rendelkezésre. Fel- és leszállásnál, illetve amikor a biztonsági övek becsatolására figyelmeztető jelzés világít, akkor ki kell venni a gyereket az ülésből, és ugyanúgy a szülő ölében, a bébiövvel kell bekötni. 2 éves kor fölött a gyerek mindenképpen külön ülésen utazik.

1 db babakocsit az összes tartozékával együtt ingyenesen feladhatunk. Ha van elég hely a fedélzeten, akkor direkt erre a célra tervezett babakocsit (ami elfér a fej fölötti tárolóban – erről egy igen jó összefoglalót találhattok itt) felvihetjük magunkkal. Az utasok nagyjából felének lehetősége van a fedélzetre a fej fölötti tárolóba csomagot felvinni. Amennyiben a priority szolgáltatás keretében az összes ilyen hely elkel, a babakocsit akkor is ingyenesen tudjuk magunkkal vinni, ám ebben az esetben be fog kerülni a gép csomagterébe és a célállomás repülőterén vagy a gép mellett a személyzettől, vagy a poggyászokkal együtt kapjuk vissza. Ha tehát ragaszkodunk hozzá, hogy végig velünk legyen, akkor érdemes a priority szolgáltatást megvásárolnunk. Ez a szolgáltatás részben automatikusan jár 2 éves kor alatt, ami azt jelenti, hogy jogosultak vagyunk az elsőbbségi beszállásra, nem kell sorban állnunk. Figyeljünk azonban arra, hogy a nagyobb bőrönd felvitele nem magától értetődően jár vele. Tehát ha a 40x30x20 cm-nél nagyobb poggyászt szeretnénk magunkkal vinni, akkor javasolják az elsőbbségi szolgáltatás megvásárlását. Az előbb említett kisebb méretű kézipoggyász minden gyereknek automatikusan jár, a 2 év alattiaknak is. Nagyobb poggyászt vásárolhatunk 10, 20, illetve 32 kg-sat, de fontos tudnunk, hogy nem kell mindkét útra ugyanakkora bőröndöt fizetnünk. Sokan ugyanis hazafelé sokkal több poggyásszal jönnek, így elég lehet csak hazafelé nagyobb poggyászt vásárolni.

Pelenkázási lehetőség természetesen van a gépen. Érdemes lehet megfogadnunk azt a tanácsot, hogy inkább a hátsó mellékhelyiségeket vegyük igénybe, mert ott 2 mosdó van, így hamarabb sorra kerülünk. Miután a gyereket tisztába tettük a lehajtható pelenkázón, a pelenkát vigyük ki a légiutaskísérőknek, hiszen ezeket bezacskózva külön hulladékként kezelik.

Az étkezéssel kapcsolatban első körben nézzük a szoptatást. Természetesen ehhez sehova nem kell elvonulni, a hivatalos állásfoglalás szerint „szoptassatok bátran úgy, ahogy bárhol máshol tennétek”. A szoptatás a repülés során nem csupán az éhségérzet csillapítására, vagy szomjoltásra szolgál, hanem arra is, hogy a légnyomás változás kapcsán kialakuló fülfájást megelőzze, vagy csökkentse. Így minket, és a körülöttünk ülő utasokat is megkímélhet a gyereksírástól.

Olyan gyerekek esetében, akik tápszert vagy bébiételt fogyasztanak, bármikor igényelhető forró víz. A gépen mikrohullámú sütő nincs, így ezen a módon nem tudunk ételt melegíteni.

Arra a kérdésünkre, hogy kisgyerekkel a repülő melyik részén érdemes leginkább utaznunk, azt a választ kaptuk, hogy a gép hátsó részében egyrészt közelebb vannak a mosdók, másrészt jobban ringat a gép, talán könnyebben meg tudnak nyugodni.

Sporteszközöket, mint például rollert, vagy kismotort nem tudunk ingyenesen feladni. Vagy sporteszközként regisztráljuk őket, vagy ha elférnek a bőröndünkben, akkor abba betehetjük őket. Fontos információ még, hogy amennyiben a babakocsit zsákban adjátok fel, semmi mást ne pakoljatok a zsákba a babakocsi mellé.

A gyerekekhez igen pozitív hozzáállást tapasztaltunk a WizzAir részéről. Szó szerint idézve: „Egy gyerek mindig legyen gyerek. Az utasok többségének vagy van, vagy lesz gyereke, így nem okozhatnak gondot. Lehet sétálni, stewardesekkel lehet beszélgetni, lehet tőlük kérdezni, nagyon sokat tudnak a repülőgépek működéséről.”

A cikkben szereplő információkat youtube csatornánkon interjú formájában is megnézhetitek, erre a linkre kattintva.

Tetszett a cikk?

Megosztás itt: facebook
Oszd meg Facebookon
Megosztás itt: email
Küldd tovább emailben

Írd meg véleményed

Bérelni menő!

Yoyo repülőgépre felvihető babakocsi bérlés

Tengerparti és balatoni nyaralások nélkülözhetetlen eszköze a strandkocsi!

Tavasztól-őszig a bringások kedvence a kerékpár utánfutó!

Iratkozz fel, hogy értesülj legújabb bérelhető termékeinkről!

Kapcsolat

© All rights reserved