Kisgyerekkel repülés szabályai

Rengeteg nehézség és kérdés merül fel, mielőtt gépre szállunk egy kisgyermekkel. Külföldre utazni velük nem könnyű feladat első ránézésre, de ha kellően felkészülsz utazás előtt, a saját dolgod könnyítheted meg. Ez egy különlegesen nehéz helyzet a szülők számára. A repülésnek önmagában is megvannak a feszültséggel teli pillanatai, de amikor kisgyermekkel repülünk, ezek a pillanatok megkétszereződnek. Általában a családokat elsőbbséggel kezelik, ami megkönnyíti a dolgokat, de így is be kell állnunk pár sorba, így is sokat kell várni és egy helyben maradni. A különböző légitársaságoknak különböző szabályozásai vannak érvényben az ilyen típusú repülésre. Lottirose megpróbálta összegyűjteni ezeket, hogy megkönnyítse számodra a tervezési folyamatot. 

Steven Coffey – unsplash

A kisgyermekkel repülés alapvető szabályai 

A különböző légitársaságoknak eltérő a szabályozása, de vannak, amik általában megegyeznek. Különböző szempontokból kell megvizsgálnunk a kérdést. Mindenekelőtt azonban az iratok fontosságát emelném ki. Ellenőrizzétek, milyen típusú igazolványra lesz szüksége a gyereknek. Lehetséges, hogy elég egy személyi igazolvány, de elképzelhető, hogy útlevélre lesz szükségetek. Tájékozódjatok és legyenek a dokumentumok útra készek. Nézzük akkor meg a repülőtérre vonatkozó szabályokat! Érdemes lehet előre online becsekkolni, amennyiben van erre lehetőségünk, így az első sort máris kikerülhetjük, feltéve, hogy nincs feladandó csomagunk. Indulás előtt érdeklődjünk erről a légitársaságnál. Ha elsőbbségi beszállást választunk, a biztonsági ellenőrzésen akkor is át kell mennünk, de a saját tapasztalatunk az, hogy előre vesznek minket, ha egy biztonsági alkalmazott látja, hogy kisgyerekekkel vagyunk. Ezt se nem várjuk el, se kérni nem szoktuk, mindenesetre nagyon meg tudja könnyíteni a dolgunkat. Ha átjutottunk a biztonsági ellenőrzésen, érdemes lehet egyből a kapuhoz menni, hogy a babakocsira fel tudják tenni a címkét. Előfordulhat, hogy amikor a többiek beszállása során állunk a sorba, megkérnek minket, hogy várjunk, amíg a babakocsival is tudnak foglalkozni. Érdemes lehet megkeresni a játszósarkot a beszállásig, hogy a gyerekek annyit mozoghassanak, amennyit csak tudnak, mielőtt hosszabb ideig egy helyben kell ülniük. 

Térjünk át a repülés közbeni szabályokra. Ezek légitársaságonként változhatnak, de a tény, hogy egy babakocsit és általában még egy gyerekkel kapcsolatos felszerelést ingyenesen magatokkal vihettek. A gyereküléssel repülésnek két lehetséges módja van. Az egyik, hogy becsekkoljátok a gyerekülést is, a másik, hogy felviszitek magatokkal a gépre, amennyiben repülésre jóváhagyott ülésről van szó. Ez esetben a rajta lévő matricán a következő felirat olvasható: „Certified for use on aircraft”.

Ha a gyermek még nincs két éves, nem szükséges neki külön jegyet vásárolni. Ezt úgy hívják, hogy ‘lap policy’ vagyis ’ölbe politika’, hisz a szülő ölében utazik a gyermek. Adókat és bizonyos díjakat ebben az esetben is kell fizetni. Két évesnél idősebb gyerekre már kötelező jegyet vásárolni. Amennyiben a születésnap az indulás és a hazautazás közé esik, az odaútra is két évesnél idősebbnek tekintik a gyermeket. 

Steven Thompson – unsplash

A tápszerrel repülés akár por, akár folyadék formájában kényes kérdés a szigorú folyadékszabályozás miatt. A valóságban engedik felvinni a tápszert, a sterilizált vizet és a bébiételt is, korlátozás nélkül. Amire fel kell készülni, hogy megkóstoltathatják ezeket a szülővel. 

Mostanra készen álltok az indulásra. Azzal, hogy az időt hogyan töltsétek el a gépen, később foglalkozunk.

Most nézzük meg, mik vonatkoznak landolás utánra. Ha nem adtátok fel a babakocsit, hanem a gépig elvittétek magatokkal, akkor két lehetőségetek van, de ezek általában a reptéren múlnak, nem a légitársaságon. Vagy ott vár már titeket, ahogy kiszálltok, vagy felkerül a futószalagra és a csomagokkal együtt érkezik meg. A leszállás utánra vonatkozóan nincsenek kifejezett szabályok, de az útlevél ellenőrzés során ismét elképzelhető, hogy előre vesznek benneteket, ha látják, hogy gyermekkel vagytok. 

Beteg gyerekkel repülni?

Azt gondolhatod, hogy a beteg gyerekkel utazás egyszerűen nem jöhet számításba. Minden szülő rémálma, mégis megtörténhet. Ki tenne ilyet? Ha a gyerek a nyaraláson lesz beteg, valahogy haza kell jutni, ugye? Így ha olyan családot látsz, akik náthás, gyomorproblémákkal vagy egyéb betegséggel küzdő gyermekkel utazik, ne ítélkezz, valószínű ők sem túl boldogok a helyzettől. Ha rólatok van szó, legyetek rá felkészülve. Mégis hogy lehet erre a helyzetre készülni? Mit tehetünk a gyerekünk vagy a többi utas nyugalma érdekében? Általában ezek a betegségek nem a reptéren alakulnak ki, így van lehetőségetek előre beszerezni a megfelelő gyógyszereket. A kavarodások elkerülése érdekében a gyógyszereket mindig az eredeti csomagolásukban tároljátok, és ügyeljetek rá, hogy a kézipoggyászba pakoljátok őket. Ha szirup is van nálatok, az átvizsgálás előtt érdemes lehet szólni a biztonságiaknak, hogy gyógyszerészeti célú folyadék van nálatok. Amint feljutottatok a gépre, gondoskodjatok róla, hogy a gyermek fájdalommentes legyen, és minden lehetséges módon próbáljátok megnyugtatni. Mérhetetlen türelmet fog igényelni részetekről, de legyetek tekintettel a többi utasra is, akiknek nincs más választásuk, mint a közeletekben maradni. A gyerekkel való repülés mindig a nyaralás egyik kritikus pontja, de ha a gyerek még beteg is hozzá, ennél csak kritikusabb lesz. Néha nem engedik, hogy folyosó melletti ülést foglaljunk ölben ülő babával, vagy olyan emberek mellett ragadunk, akiket nem ismerünk. Legyetek készek a légikísérőket értesíteni vagy akár a segítségüket kérni, hogy a helyzetre való tekintettel változtassák meg a helyeteket, ültessenek át máshova. 

Lottirose legjobb tanácsai a kisgyermekkel való repüléshez 

Egy másik hatalmas dilemma a kisgyerekkel való repülés kapcsán, hogy hogyan tudjátok őket egész úton lekötni. Mindig legyen egy utazó listátok! Már a csomagolást és a készülést is megkönnyíti, de így megbizonyosodhattok róla, hogy elegendő szórakoztató dologgal készültök.

Az első komoly probléma amivel valószínű szembesültök, az a fel-, illetve leszállásnál jelentkezik. A kisgyermekek sokkal érzékenyebbek a légnyomásváltozásra, így ez komoly kellemetlenséget okozhat nekik. Annak érdekében, hogy ezt elkerüljétek, mindig legyen bekészítve enni-innivaló, hogy tudjanak rágni, illetve nyelni. Ez segít enyhíteni a légnyomáskülönbség okozta kellemetlenségeket. Ha már a levegőben vagytok, csak a szórakoztatás maradt. Azokkal a gyermekekkel, akik még kisebbek, kevésbé mozgékonyak, könnyebb dolgotok van, míg egy totyogóval már komoly kihívás a feladat. Letölthettek előre olyan elfoglaltságokat, vagy repülőre felvihető játékok listáját, amik megkönnyítik a dolgotokat. Az ételek kis tasakokba csomagolása is jó ötlet lehet. Elképzelhető, hogy már a tasakokkal is eljátszanak, megpróbálják vegyíteni a finomságokat, vagy különböző tasakokból falatozhatnak egyszerre. Ezt is át lehet fordítani egy mókás időtöltéssé. A legfontosabb dolog, hogy felkészültek legyetek, illetve ennél is fontosabb, hogy rugalmasan tudjátok kezelni a helyzetet. 

Repülés előtt: ellenőrizzétek le a kisgyerekkel való repülésre vonatkozó szabályokat!

A kisgyerekkel repülés szabályai – az Egyesült Királyságra, vagy más országokra vonatkozóan – eltérhetnek, a légitársaság, vagy a repülőtér helyi adottságainak függvényében, így érdemes előre tisztázni a kérdéseket. Mindegyik légitársaság oldalán van erre vonatkozó rész. Az egyetlen különbség, amit mi tapasztaltunk eddig, de a reptértől függött, nem a légitársaságtól, hogy hol kaptuk vissza a babakocsit repülés után, mivel ez helyi sajátosságokon múlik (például lépcsők, babakocsival megközelíthetetlen terek). A csomagokkal, a gyermek felszereléseivel, illetve az árakkal kapcsolatban külön szabályai vannak a légitársaságoknak. Ami azonban egyöntetű, az a gyermek étele. Ezzel kapcsolatosan általában nincsenek megszorítások. Vihettek magatokkal anyatejet, de ha bébiétellel, tápszerrel, vagy anyatejjel csekkoltok be, a gyereknek is jelen kell lennie (érthető mód).   

Kisgyermekkel való repülés az Egyesült Királyságban: Thomson vagy TUI

Ha Tui vagy Thomson géppel repültök kisgyerekkel, itt van számotokra néhány fontos információ. A gyereknek 14 napnál idősebbnek kell lennie és egy kisgyermek egy felnőttel utazhat, két éves korig a felnőtt ölében. A szilárd ételekre vonatkozóan nincsenek korlátozások, a gépen pedig van pelenkázási lehetőség is. Egy, maximum 10 kg-os táskát, illetve egy babakocsit is térítésmentesen vihettek a kisgyermeknek. Az autósülésekkel kapcsolatban fontos információ, hogy ha a sajátotokhoz ragaszkodtok, az eredeti papírjait vigyétek el. Amennyiben további kérdéseitek lennének, látogassatok el a légitársaság weboldalára

Jet2 szabályai a kisgyermekkel repülésre 

Ha a jet2 légitársaságot választjátok, tudnotok kell, hogy nem vihettek külön táskát a kisgyermeknek. Feladhattok egy babakocsit, egy autósülést, illetve egy utazóágyat, de a három felszerelés összsúlya nem haladhatja meg a 10 kg-ot, máskülönben extra csomag díjat fizettetnek. Amennyiben ezek közül bármelyiket szeretnétek magatokkal vinni, egy csecsemőnek vagy egy kisgyereknek is szerepelnie kell a foglaláson. A legfiatalabb kor, amikor már repülhet a csecsemő, két hét. Bármi egyéb kérdés esetén keressétek fel a jet2 weboldalát

Kisgyermekkel repülés a Ryanair-rel 

Amennyiben a Ryanair járatán repültök kisgyermekkel, érdemes tudnotok, hogy vihettek magatokkal egy bébitáskát, 5 kg-os súlyhatárig. Ezen felül vihettek egy babakocsit (egész a gépig vihetitek, és amennyiben a helyi viszonyok az adott reptéren lehetővé teszik, a gépnél vissza is kapjátok), illetve a következő tárgyak közül még egyet: autósülés, ülésmagasító vagy utazóágy. A gépen van pelenkázási lehetőség és a légikísérők készséggel megmelegítik a bébiételt. Ha bármi egyéb kérdésetek lenne, látogassatok el a Ryanair weboldalára,vagy hívjátok a call center-üket. 

A gyereké a legnagyobb bőrönd? 

Általában igaz, hogy a család legfiatalabb tagjáé a legnagyobb bőrönd. A kisgyermekkel utazás bármilyen formája bonyolult, a repülős utazás még annál is bonyolultabb. Az összes szabályt figyelembe kell venni, az összes súly- és méretkorlátozásba bele kell férni. Ha nehéznek találod, hogy minden egyes bébifelszerelést magaddal cipelj, mégis otthon tudd magad érezni Budapesten, nálunk a megoldás a problémádra. Lottiroserendelkezésedre tudja bocsájtani a szükséges felszerelést, mint a babakocsi, az utazóágy, a különböző hordozók, és sok egyéb. Egyszerűen megrendeled őket, megérkezel, majd a hotel szobádban, vagy az apartmanban várnak rád. Amikor pedig elmész, egyszerűen otthagyod őket, mi pedig begyűjtjük. Ez rengeteg stressztől kímélhet meg. 

Tetszett a cikk?

Share on facebook
Oszd meg Facebookon
Share on email
Küldd tovább emailben

Írd meg véleményed

Bérelni menő!

Yoyo repülőgépre felvihető babakocsi bérlés

Tengerparti és balatoni nyaralások nélkülözhetetlen eszköze a strandkocsi!

Tavasztól-őszig a bringások kedvence a kerékpár utánfutó!

Iratkozz fel, hogy értesülj legújabb bérelhető termékeinkről!

Kapcsolat

  • +3620 380 9926
  • szia@babaguz.hu
  • 1136 Budapest, Pannónia utca 33.
  • Székhely: 2600 Vác, Damjanich u. 53. 10103056-04666000-01004001

© All rights reserved