Menu
No products in the cart.

Kisgyerekkel repülés szabályai

Rengeteg nehézség és kérdés merül fel, mielőtt gépre szállunk egy kisgyermekkel. Külföldre utazni velük nem könnyű feladat első ránézésre, de ha kellően felkészülsz utazás előtt, a saját dolgod könnyítheted meg. Ez egy különlegesen nehéz helyzet a szülők számára. A repülésnek önmagában is megvannak a feszültséggel teli pillanatai, de amikor kisgyermekkel repülünk, ezek a pillanatok megkétszereződnek. Általában a családokat elsőbbséggel kezelik, ami megkönnyíti a dolgokat, de így is be kell állnunk pár sorba, így is sokat kell várni és egy helyben maradni. A különböző légitársaságoknak különböző szabályozásai vannak érvényben az ilyen típusú repülésre. Lottirose megpróbálta összegyűjteni ezeket, hogy megkönnyítse számodra a tervezési folyamatot. 

Steven Coffey – unsplash

A kisgyermekkel repülés alapvető szabályai 

A különböző légitársaságoknak eltérő a szabályozása, de vannak, amik általában megegyeznek. Különböző szempontokból kell megvizsgálnunk a kérdést. Mindenekelőtt azonban az iratok fontosságát emelném ki. Ellenőrizzétek, milyen típusú igazolványra lesz szüksége a gyereknek. Lehetséges, hogy elég egy személyi igazolvány, de elképzelhető, hogy útlevélre lesz szükségetek. Tájékozódjatok és legyenek a dokumentumok útra készek. Nézzük akkor meg a repülőtérre vonatkozó szabályokat! Érdemes lehet előre online becsekkolni, amennyiben van erre lehetőségünk, így az első sort máris kikerülhetjük, feltéve, hogy nincs feladandó csomagunk. Indulás előtt érdeklődjünk erről a légitársaságnál. Ha elsőbbségi beszállást választunk, a biztonsági ellenőrzésen akkor is át kell mennünk, de a saját tapasztalatunk az, hogy előre vesznek minket, ha egy biztonsági alkalmazott látja, hogy kisgyerekekkel vagyunk. Ezt se nem várjuk el, se kérni nem szoktuk, mindenesetre nagyon meg tudja könnyíteni a dolgunkat. Ha átjutottunk a biztonsági ellenőrzésen, érdemes lehet egyből a kapuhoz menni, hogy a babakocsira fel tudják tenni a címkét. Előfordulhat, hogy amikor a többiek beszállása során állunk a sorba, megkérnek minket, hogy várjunk, amíg a babakocsival is tudnak foglalkozni. Érdemes lehet megkeresni a játszósarkot a beszállásig, hogy a gyerekek annyit mozoghassanak, amennyit csak tudnak, mielőtt hosszabb ideig egy helyben kell ülniük. 

Térjünk át a repülés közbeni szabályokra. Ezek légitársaságonként változhatnak, de a tény, hogy egy babakocsit és általában még egy gyerekkel kapcsolatos felszerelést ingyenesen magatokkal vihettek. A gyereküléssel repülésnek két lehetséges módja van. Az egyik, hogy becsekkoljátok a gyerekülést is, a másik, hogy felviszitek magatokkal a gépre, amennyiben repülésre jóváhagyott ülésről van szó. Ez esetben a rajta lévő matricán a következő felirat olvasható: „Certified for use on aircraft”.

Ha a gyermek még nincs két éves, nem szükséges neki külön jegyet vásárolni. Ezt úgy hívják, hogy ‘lap policy’ vagyis ’ölbe politika’, hisz a szülő ölében utazik a gyermek. Adókat és bizonyos díjakat ebben az esetben is kell fizetni. Két évesnél idősebb gyerekre már kötelező jegyet vásárolni. Amennyiben a születésnap az indulás és a hazautazás közé esik, az odaútra is két évesnél idősebbnek tekintik a gyermeket. 

Steven Thompson – unsplash

A tápszerrel repülés akár por, akár folyadék formájában kényes kérdés a szigorú folyadékszabályozás miatt. A valóságban engedik felvinni a tápszert, a sterilizált vizet és a bébiételt is, korlátozás nélkül. Amire fel kell készülni, hogy megkóstoltathatják ezeket a szülővel. 

Mostanra készen álltok az indulásra. Azzal, hogy az időt hogyan töltsétek el a gépen, később foglalkozunk.

Most nézzük meg, mik vonatkoznak landolás utánra. Ha nem adtátok fel a babakocsit, hanem a gépig elvittétek magatokkal, akkor két lehetőségetek van, de ezek általában a reptéren múlnak, nem a légitársaságon. Vagy ott vár már titeket, ahogy kiszálltok, vagy felkerül a futószalagra és a csomagokkal együtt érkezik meg. A leszállás utánra vonatkozóan nincsenek kifejezett szabályok, de az útlevél ellenőrzés során ismét elképzelhető, hogy előre vesznek benneteket, ha látják, hogy gyermekkel vagytok. 

Beteg gyerekkel repülni?

Azt gondolhatod, hogy a beteg gyerekkel utazás egyszerűen nem jöhet számításba. Minden szülő rémálma, mégis megtörténhet. Ki tenne ilyet? Ha a gyerek a nyaraláson lesz beteg, valahogy haza kell jutni, ugye? Így ha olyan családot látsz, akik náthás, gyomorproblémákkal vagy egyéb betegséggel küzdő gyermekkel utazik, ne ítélkezz, valószínű ők sem túl boldogok a helyzettől. Ha rólatok van szó, legyetek rá felkészülve. Mégis hogy lehet erre a helyzetre készülni? Mit tehetünk a gyerekünk vagy a többi utas nyugalma érdekében? Általában ezek a betegségek nem a reptéren alakulnak ki, így van lehetőségetek előre beszerezni a megfelelő gyógyszereket. A kavarodások elkerülése érdekében a gyógyszereket mindig az eredeti csomagolásukban tároljátok, és ügyeljetek rá, hogy a kézipoggyászba pakoljátok őket. Ha szirup is van nálatok, az átvizsgálás előtt érdemes lehet szólni a biztonságiaknak, hogy gyógyszerészeti célú folyadék van nálatok. Amint feljutottatok a gépre, gondoskodjatok róla, hogy a gyermek fájdalommentes legyen, és minden lehetséges módon próbáljátok megnyugtatni. Mérhetetlen türelmet fog igényelni részetekről, de legyetek tekintettel a többi utasra is, akiknek nincs más választásuk, mint a közeletekben maradni. A gyerekkel való repülés mindig a nyaralás egyik kritikus pontja, de ha a gyerek még beteg is hozzá, ennél csak kritikusabb lesz. Néha nem engedik, hogy folyosó melletti ülést foglaljunk ölben ülő babával, vagy olyan emberek mellett ragadunk, akiket nem ismerünk. Legyetek készek a légikísérőket értesíteni vagy akár a segítségüket kérni, hogy a helyzetre való tekintettel változtassák meg a helyeteket, ültessenek át máshova. 

Lottirose legjobb tanácsai a kisgyermekkel való repüléshez 

Egy másik hatalmas dilemma a kisgyerekkel való repülés kapcsán, hogy hogyan tudjátok őket egész úton lekötni. Mindig legyen egy utazó listátok! Már a csomagolást és a készülést is megkönnyíti, de így megbizonyosodhattok róla, hogy elegendő szórakoztató dologgal készültök.

Az első komoly probléma amivel valószínű szembesültök, az a fel-, illetve leszállásnál jelentkezik. A kisgyermekek sokkal érzékenyebbek a légnyomásváltozásra, így ez komoly kellemetlenséget okozhat nekik. Annak érdekében, hogy ezt elkerüljétek, mindig legyen bekészítve enni-innivaló, hogy tudjanak rágni, illetve nyelni. Ez segít enyhíteni a légnyomáskülönbség okozta kellemetlenségeket. Ha már a levegőben vagytok, csak a szórakoztatás maradt. Azokkal a gyermekekkel, akik még kisebbek, kevésbé mozgékonyak, könnyebb dolgotok van, míg egy totyogóval már komoly kihívás a feladat. Letölthettek előre olyan elfoglaltságokat, vagy repülőre felvihető játékok listáját, amik megkönnyítik a dolgotokat. Az ételek kis tasakokba csomagolása is jó ötlet lehet. Elképzelhető, hogy már a tasakokkal is eljátszanak, megpróbálják vegyíteni a finomságokat, vagy különböző tasakokból falatozhatnak egyszerre. Ezt is át lehet fordítani egy mókás időtöltéssé. A legfontosabb dolog, hogy felkészültek legyetek, illetve ennél is fontosabb, hogy rugalmasan tudjátok kezelni a helyzetet. 

Repülés előtt: ellenőrizzétek le a kisgyerekkel való repülésre vonatkozó szabályokat!

A kisgyerekkel repülés szabályai – az Egyesült Királyságra, vagy más országokra vonatkozóan – eltérhetnek, a légitársaság, vagy a repülőtér helyi adottságainak függvényében, így érdemes előre tisztázni a kérdéseket. Mindegyik légitársaság oldalán van erre vonatkozó rész. Az egyetlen különbség, amit mi tapasztaltunk eddig, de a reptértől függött, nem a légitársaságtól, hogy hol kaptuk vissza a babakocsit repülés után, mivel ez helyi sajátosságokon múlik (például lépcsők, babakocsival megközelíthetetlen terek). A csomagokkal, a gyermek felszereléseivel, illetve az árakkal kapcsolatban külön szabályai vannak a légitársaságoknak. Ami azonban egyöntetű, az a gyermek étele. Ezzel kapcsolatosan általában nincsenek megszorítások. Vihettek magatokkal anyatejet, de ha bébiétellel, tápszerrel, vagy anyatejjel csekkoltok be, a gyereknek is jelen kell lennie (érthető mód).   

Kisgyermekkel való repülés az Egyesült Királyságban: Thomson vagy TUI

Ha Tui vagy Thomson géppel repültök kisgyerekkel, itt van számotokra néhány fontos információ. A gyereknek 14 napnál idősebbnek kell lennie és egy kisgyermek egy felnőttel utazhat, két éves korig a felnőtt ölében. A szilárd ételekre vonatkozóan nincsenek korlátozások, a gépen pedig van pelenkázási lehetőség is. Egy, maximum 10 kg-os táskát, illetve egy babakocsit is térítésmentesen vihettek a kisgyermeknek. Az autósülésekkel kapcsolatban fontos információ, hogy ha a sajátotokhoz ragaszkodtok, az eredeti papírjait vigyétek el. Amennyiben további kérdéseitek lennének, látogassatok el a légitársaság weboldalára

Jet2 szabályai a kisgyermekkel repülésre 

Ha a jet2 légitársaságot választjátok, tudnotok kell, hogy nem vihettek külön táskát a kisgyermeknek. Feladhattok egy babakocsit, egy autósülést, illetve egy utazóágyat, de a három felszerelés összsúlya nem haladhatja meg a 10 kg-ot, máskülönben extra csomag díjat fizettetnek. Amennyiben ezek közül bármelyiket szeretnétek magatokkal vinni, egy csecsemőnek vagy egy kisgyereknek is szerepelnie kell a foglaláson. A legfiatalabb kor, amikor már repülhet a csecsemő, két hét. Bármi egyéb kérdés esetén keressétek fel a jet2 weboldalát

Kisgyermekkel repülés a Ryanair-rel 

Amennyiben a Ryanair járatán repültök kisgyermekkel, érdemes tudnotok, hogy vihettek magatokkal egy bébitáskát, 5 kg-os súlyhatárig. Ezen felül vihettek egy babakocsit (egész a gépig vihetitek, és amennyiben a helyi viszonyok az adott reptéren lehetővé teszik, a gépnél vissza is kapjátok), illetve a következő tárgyak közül még egyet: autósülés, ülésmagasító vagy utazóágy. A gépen van pelenkázási lehetőség és a légikísérők készséggel megmelegítik a bébiételt. Ha bármi egyéb kérdésetek lenne, látogassatok el a Ryanair weboldalára,vagy hívjátok a call center-üket. 

A gyereké a legnagyobb bőrönd? 

Általában igaz, hogy a család legfiatalabb tagjáé a legnagyobb bőrönd. A kisgyermekkel utazás bármilyen formája bonyolult, a repülős utazás még annál is bonyolultabb. Az összes szabályt figyelembe kell venni, az összes súly- és méretkorlátozásba bele kell férni. Ha nehéznek találod, hogy minden egyes bébifelszerelést magaddal cipelj, mégis otthon tudd magad érezni Budapesten, nálunk a megoldás a problémádra. Lottiroserendelkezésedre tudja bocsájtani a szükséges felszerelést, mint a babakocsi, az utazóágy, a különböző hordozók, és sok egyéb. Egyszerűen megrendeled őket, megérkezel, majd a hotel szobádban, vagy az apartmanban várnak rád. Amikor pedig elmész, egyszerűen otthagyod őket, mi pedig begyűjtjük. Ez rengeteg stressztől kímélhet meg. 

Tetszett a cikk?

Share on facebook
Oszd meg Facebookon
Share on email
Küldd tovább emailben

Írd meg véleményed

Bérelni menő!

Yoyo repülőgépre felvihető babakocsi bérlés

Tengerparti és balatoni nyaralások nélkülözhetetlen eszköze a strandkocsi!

Tavasztól-őszig a bringások kedvence a kerékpár utánfutó!

Iratkozz fel, hogy értesülj legújabb bérelhető termékeinkről!

Kapcsolat

  • Sum Balance Kft
  • +3620 380 9926
  • hello@lottirose.com
  • 2600 Vác, Damjanich u. 53.
  • 10103056-04666000-01004001

Kövess minket

© All rights reserved