Nyári bőrvédelem I.

Napégés ellen

A bőrvédelem fontosságát évek óta hangsúlyozzák a szakemberek, mégpedig nem véletlen. A megnövekedett UV sugárzás a felnőttek bőrét is erősen igénybe veszi, a gyerekek bőrén pedig maradandó károsodásokat tud okozni. Minél többször ég le a fiatal bőr, annál hajlamosabb lesz később a bőrrák kialakulására. Szülőként pedig a mi felelősségünk, hogy mennyire óvjuk meg gyermekünk bőrét. Több lehetőségünk is van, nézzük őket sorra.

Napvédő ruha

Sportboltokban, nagyobb áruházakban is kapható napozásra kifejlesztett ruházat. Jelölve van rajtuk, hogy hányas faktorú naptej védettségének felelnek meg. Létezik hosszú ujjú, rövid ujjú, egyberészes, kétrészes, a választék igen bőséges. Azonban fontos tudnunk, hogy ezek a ruhák nagyrészt műszálból készülnek, így akinek érzékenyebb a bőre, könnyen kiütést kaphat tőlük a nagy melegben (velünk ez előfordult). Másik hátrányuk, hogy mi sem szeretünk vizes fürdőruhában lenni, márpedig ezek igen nagy felületen tartják vizesen a testüket. Ez akár jól is eshetne, de amikor a gyerekek kijönnek a vízből, alapból hajlamosak fázni. Tehát vagy van nálunk váltás napvédő ruha, amire átcseréljük, vagy a parton marad mégis a krémezés, de ha már egyszer bekrémeztük őket, minek adjuk rájuk utána a ruhát. Kicsit a róka fogta csuka esete.

Naptejek

Először nézzük át röviden, hogy mit is jelentenek a naptejeken feltüntetett számok. Azt tudjuk, hogy minél magasabb számot látunk, annál nagyobb védettséget nyújtanak. A faktorszám valójában azt határozza meg, hogy azt az időt, amennyi alatt a mi bőrtípusunk leég, hányszorosára tudjuk növelni. Tehát ha alapból 5 perc alatt égnénk le, akkor egy 15-ös naptejjel ezt az időt akár 75 percre tudjuk nyújtani, míg egy 50-es faktorral ez az idő 250 perc is lehet. Az, hogy melyik típusba tartozunk leégés szempontjából, megtudhatjuk a neten található táblázatok tömkelegéből, de a józan ész itt is irányt tud mutatni. Minél világosabb a bőrünk és szemünk színe, annál könnyebben égünk le, minél sötétebb bőrünk, van, annál tovább tart. A sötétebb bőrűeknek is szükségük van napvédelemre, de a világosabb bőrűeknek egyenesen kötelező. Mivel a gyerekek bőre még igen érzékeny, érdemes elmennünk a patikába és gyógyszerész által ajánlott terméket vásárolni, hiszen a nyaralás kimenetele nagyban függ a gyermek komfortérzetétől. Az UV-A és UV-B sugárzás ellen egyaránt védekeznünk kell, hiszen mindkét fajta sugárzás károsítja a bőrt. Az UV-A sugárzás elleni védelem kevesebb terméken van feltüntetve, de a patikában ilyen kérdéseinkre is választ kaphatunk, hogy melyik termék a legalkalmasabb mindkét féle UV sugárzás hatékony szűrésére.

Fontos még, hogy ha vízbe mennek, utána ismét kenjünk be őket, hiába látjuk a címkén, hogy a termék vízálló, hisz elkerülhetetlen, hogy a víz leoldja a krém egy részét. Ha nem mennek vízbe, de eltelt 2-3 óra, akkor is érdemes lehet megismételnünk a kenést, hogy biztosan ne kelljen másnap a hűvös szobából vágyakozva gondolni a vízpartra.

Napozás után

Léteznek mindenféle szerek napozás utánra is, amik hasznosak akkor is, ha nem égtünk le. A napozás még ha védelemmel történik is, igénybe veszi a bőrünket. Így használhatunk bőrnyugtató tusfürdőt, fürdőhabot, kenőcsöt, gélt, ami éppen jól esik, bár egyszer egy tudományos filmben láttam, hogy a napozás után is talán a legjobb maga a naptej, mert az tud leginkább beszívódni a bőrbe. A lényeg, hogy a magunk és a gyerekeink bőrét is óvjuk fokozottan.

Melyik naptejet válasszuk?

Ez a kérdés minden évben felmerül bennem is, és egyértelmű választ most sem tudnék adni. Olvastam rengeteget erről, és azt nagyon sok helyen levezették, hogy nem egyértelműen igaz ebben a témában a drágább a jobb kijelentés, de ha biztosra akarunk menni, menjünk be a patikába és kérjük ki gyógyszerész segítségét, hogy milyen bőrtípusra mit ajánl, vagy esetleg, ha van valakinek allergiája a családban, arra mit használjunk. Egyik gyerekünk lett allergiás nevesnek tartott naptejre, külföldön mentünk be a gyógyszertárba és ott vettünk neki valami még extrábbat helyette, ami valóban bevált. De ez csak egy gyerekünk volt a négyből, a többieknek semelyikkel nem volt baja. Ami viszont biztos, hogy a legolcsóbb naptej is hatásosabb, mint ha semmit nem kenünk magunkra, és veszélyeztetjük a bőrünket. A témában gyógyszerészünk hamarosan ír arról, hogy ő melyik termékeket ajánlja leginkább, természetesen azt a listát is megosztjuk majd veletek.

Tetszett a cikk?

Megosztás itt: facebook
Oszd meg Facebookon
Megosztás itt: email
Küldd tovább emailben

Írd meg véleményed

Bérelni menő!

Yoyo repülőgépre felvihető babakocsi bérlés

Tengerparti és balatoni nyaralások nélkülözhetetlen eszköze a strandkocsi!

Tavasztól-őszig a bringások kedvence a kerékpár utánfutó!

Iratkozz fel, hogy értesülj legújabb bérelhető termékeinkről!

Kapcsolat

© All rights reserved