Nyári bőrvédelem III – kullancsok

Manapság igen elterjedt a kullancsok elleni védőoltás, azonban ettől nem dőlhetünk hátra és gondolhatjuk azt, hogy nekünk nem is kell akkor odafigyelnünk, hisz pontosan ugyanolyan veszélyeknek vagyunk kitéve. Ezekről a későbbiekben még szót ejtek. Ha esetleg nem vagyunk oltva, akkor pedig még fokozottabban kell figyeljünk erre.

Több gyártó árul ultrahangos kullancsriasztót. Én próbáltam kicsit tájékozódni a témában egyéb nyelveken, és elég sok helyen azt olvastam, hogy számos tanulmányban arra a következtetésre jutottak, hogy ezek semmilyen hatással nincsenek a kullancsok aktivitására. Ettől függetlenül sokan esküsznek rájuk és biztonságosabbnak gondolják, mint ha mindenféle szert kennének, vagy fújnának a gyerek bőrére. Döntsünk tehát belátásunk szerint. Ugyanúgy, ahogy a szúnyogriasztók esetében, itt is találkozunk vegyszeres és vegyszermentes kullancsriasztókkal, érdemes a patikában kikérni a gyógyszerész tanácsát, hogy melyiket javasolja. Ha már ott vagyunk, úgyis célszerű egy eltávolító csipeszt is beszereznünk, amivel egy gyors, határozott mozdulattal tudjuk eltávolítani az esetlegesen belénk akaszkodó kullancsokat. Ami miatt a kullancs nagy veszélyt jelent gyerekre és felnőttre egyaránt, az az általa terjesztett betegség. A két legveszélyesebb közülük az agyvelő- és agyhártyagyulladás, illetve a Lyme-kór. Előbbiek megelőzésére létezik védőoltás, utóbbit pedig gyógyszeresen tudják manapság igen jól kezelni. Mindkettő esetében fontos, hogy időben forduljunk orvoshoz. Ennek azonban a legelső lépése, hogy a kullancsot megtaláljuk. Tehát ha erdős, füves, bokros területen tartózkodtunk, nézzük át magunkat és egymást, főleg hajlatokban, haj környékén és ha találunk állatot, célszerű eltenni, hisz maga az állat is vizsgálható Lyme-kórra egy egyszerű teszttel, még mielőtt a tünetek jelentkeznének.

forrás: simonpatika.hu

Vannak még a testünkre kenhető-fújható szerek, amik közül leginkább szúnyog- és kullancsriasztókkal találkozunk kombináltan, ezek közül is vannak természetes illóolaj tartalmúak és vegyszeresek is. A gyerekeknek ezek közül is érdemes az érzékeny bőrre valót, vagy a természetes anyagokat tartalmazóakat választanunk.

Léteznek még a karkötők is, amik folyamatos illatanyagot kibocsátva ijesztik el a kellemetlen betolakodókat. A szúnyogriasztó karkötő esetén leírtam, hogy szerintem kevésbé hatékony, mint amikor mondjuk nagyobb fejületen kenjük, vagy fújjuk be magunkat riasztó szerrel, hiszen a gyerek állandó mozgásban van, nincs ideje az illatfelhőnek kialakulnia. A kullancsok azonban nem tudnak akárhol ránk repülni, ők jellemzően egy piknik, vagy kirándulás során másznak ránk, jellemzően üldögélés, vagy állás közben, így itt el tudom képzelni, hogy egy bokán viselt ilyen eszköz célravezető lehet.

Hangsúlyozom tehát, hogy ha kicsi esélye is van, hogy kullancsot találjuk magunkon vagy a gyerekeken egy kirándulás után, ne sajnáljuk az időt, hogy alaposan végig nézzünk mindenkit, aki velünk volt.

Tetszett a cikk?

Megosztás itt: facebook
Oszd meg Facebookon
Megosztás itt: email
Küldd tovább emailben

Írd meg véleményed

Bérelni menő!

Yoyo repülőgépre felvihető babakocsi bérlés

Tengerparti és balatoni nyaralások nélkülözhetetlen eszköze a strandkocsi!

Tavasztól-őszig a bringások kedvence a kerékpár utánfutó!

Iratkozz fel, hogy értesülj legújabb bérelhető termékeinkről!

Kapcsolat

© All rights reserved