Síelés gyerekekekkel

Télen az egyik legélvezetesebb utazás a kedvenc sportomhoz kapcsolódik. Mindig szerettem síelni, nagyon kedves emlékek fűznek azokhoz a sítúrákhoz, amiken gyerekként voltunk az unokatestvéreimmel. Szeretném, ha a gyerekeimnek is lennének hasonló élményeik, hogy megszeressék a hegyeket és élvezzék a téli sportokat is. De mégis hogy kezded el ezt az új fejezetet, amikor már a gyerekeiddel síelsz és nem csak ketten vagytok, vagy barátokkal? Mi a megfelelő kor a kezdésre? Mikor túl korai? Ezek mind attól függnek, hogy mennyire kezelsz jól bizonyos helyzeteket, de a saját tapasztalataimat szívesen megosztom. 11 év alatt született 5 gyerekünk, szóval igazából mindig volt bébink. Az első két gyerek után elmentünk kétszer is, de ők még túl kicsik voltak ahhoz, hogy síeljenek. A negyedik gyerek után érkezett el az idő. A többiek akkor voltak 8, 7 és 4 évesek. Mindig más, ha az embernek csak egy gyereke van, mivel nekünk több is, így a feladat is több volt. Egyszerre kellett hármójukat tanítanom, ami elég nagy kihívás volt. Természetesen be is írathattam volna őket síiskolába, de szerettem volna őket magam tanítani. Szerencsére elég hamar ráéreztek. A negyedik fiam már 2 évesen a pályán volt, a többiek miatt. Azóta is elmondhatatlanul élvezi. Tehát ha megkérdezitek, hogy szerintem mi a legalkalmasabb kor a kezdésre, azt tudom mondani, hogy az, amit ti kényelmesnek gondoltok, vagy amikor úgy érzitek, hogy már meg tudok birkózni a helyzettel.

Hova menjünk?

Legelőször az utazás módját döntsétek el. Repülni szeretnétek, vagy autóztok? Az eddig tapasztalataitokra alapozva hozzatok döntést. Mi volt a legmesszebb, ahova eddig mentetek? Milyen fajta utazást viselnek legjobban a gyerekek? Helyezzétek őket a középpontba, és az ő szemüvegükön keresztül hozzátok meg a döntést. Ha megvan, milyen messzire tudtok elmenni, elkezdhettek válogatni, továbbra is több szempontot figyelembe véve. Európában a legtöbb síparadicsomban ingyenesek a gyerekbérletek a 6 év alattiaknak, illetve a tanulópályák is ingyenesek szoktak lenni, így ha esetleg ti is még csak most tanultok, nektek is jó hely lehet a gyakorlásra. Mindig alaposan tájékozódjatok a pályák mennyiségéről és nehézségi fokáról már az utazás tervezése során. A tudásotoknak, illetve kalandvágyatoknak megfelelő régiót válasszatok. Érdemes megnézni a felvonók fajtáit is. Olyan helyet válasszatok, ahol a pályák és a felvonók is gyerekbarátak.

Ebben a témában nagy segítségetekre lehet a sielok.hu weboldal is, ahol rengeteg hasznos tanács, szálláshely, információ van fent. Tudtok kimondott családi szállást keresni, látjátok az aktuális hóhelyzetet, webkamerán minden síterepet megnézhettek, tájékozódhattok az árakról, egyszóval a legjobban összeszedett síeléssel kapcsolatos portál, amit mi ismerünk.

A megfelelő szállás típus

Hely szempontjából azt is nagyon fontos eldöntenetek, hogy pályaszállást szeretnétek, vagy egy kis autókázás belefér. A pályaszállások mindig drágábbak, mint a messzebb lévők, de nyilván sokkal kényelmesebbek is. Amikor reggel az összes felszereléssel együtt próbáltok összekészülni, igen sarkalatos kérdés, hogy ki kell-e mindent cipelni a kocsihoz, bepakolni, majd a pályánál kipakolni és a hidegben elkezdeni felöltözni, ahelyett, hogy a szálloda melegében azonnal kényelmesen megtennétek. Van másik oka is, amitől kényelmesebb lehet a pályaszállás. Ha megéheztek, vagy megszomjaztok, nem kell különösebb logisztikai trükköket bevetni, hogy megoldjátok a dolgot és visszajussatok a szállásra, hiszen már ott vagytok. 🙂 Kérdéses lehet még az ellátás. Ha teljesen kikapcsolódnátok, kérjetek ellátást, de ha szerettek főzni, vagy anyagilag úgy jobban belefér, esetleg allergiás van a családban, vagy esetleg válogatnak a gyerekek, érdemesebb lehet apartmant bérelnetek.

(Ha apartmant béreltek és hordozható felszerelésre van szükségetek, vegyétek fel velünk a kapcsolatot. Van szuper utazóágyunk és etetőszékünk, direkt utazáshoz tervezve, amik extra kicsire csukódnak, így a sok cucc mellett is elférnek akár kocsival, akár repülővel indultok).

Mit vigyünk

Ez mindig jó kérdés. Természetesen mindent bepakoltok, amit bármilyen más utazásra is elvinnétek, de a síelés vagy snowboardozás miatt jelentősen több dolgot kell majd magatokkal vinni. Vigyetek mindenből kettőt, amiből tudtok, például sínadrágot, kesztyűt. Hamar átnedvesednek (az elején elég sokat esnek még azért), így jól fog jönni a száraz váltás, hogy tudjanak tovább gyakorolni. Ha nincs vízforraló a szállodában, vigyetek magatokkal, hogy egy kis forró tea mindig legyen kéznél a termoszban. A gyerekek értékelni fogják. Vigyetek melegítő párnákat is. Vannak egyszerhasználatosak és újra melegíthetőek is, de a hideg kezecskéknek vagy lábacskáknak jó szolgálatot tudnak tenni. Érdemes lehet fontolóra venni, hogy babakocsit is vigyetek, akkor is, ha már amúgy nem használjátok (akár 4-5 éves korig). Elfáradhatnak, talán le akarnak majd dőlni kicsit. Ha tudtok, béreljetek egy futóbabakocsit, hisz a nagy kerekek a havon is nagyon könnyen tolhatóvá teszik. Vigyetek meleg bundazsákot is, hogy melegen legyenek azok a tappancsok és lábak.

Egy kimondottan kedves könyvet is ajánlunk nektek, ami direkt síeléssel kapcsolatos, ez pedig a Ratrak mesék. Akár útközben, akár a szálláson este jó móka lehet a gyerekekkel együtt olvasni.

Biztosítás

Mi nem szeretünk kockáztatni, így minden alkalommal amikor megyünk, kötünk biztosítást. Soha ne induljatok el enélkül. Legutóbbi síelésünk során nagyon örültünk, hogy ragaszkodtunk a szokásunkhoz. A legnagyobb fiunk elesett a pályán az éjszakai síelésnél. Amikor visszamentünk a szállodába és levettük a kabátját, akkor láttuk, hogy valami nem stimmel a könyökével. El Kellett vinnünk a kórházba, ahol megröntgenezték, begipszelték és elláttak minket tudnivalóval. A biztosítónk azonnal faxolta a kórháznak a szükséges dokumentumokat (éjfélkor hívtuk őket fel), mint például a fedezettségi jogviszonyt vagy a fizetési ígérvényt, de másnap reggel még azzal is felhívtak minket, hogy hogy van a gyerek. Olvassátok el a szerződést és tudjatok a lehetőségeitekről. Legyen kéznél a 0-24 órában hívható assistance szám, hogy bármikor fel tudjátok velük venni a kapcsolatot. Minket sok stressztől kímélt meg. Reméljük nem lesz rá szükségünk újra, de nagyon jó megtapasztalni, hogy egy idegen országban is megfelelő bánásmódban részesülünk. Természetesen az EU-s kék kártyát is váltsátok ki, kormányhivatalban pár perc alatt elkészül és az alap ellátásra jogosultak lesztek már azzal is.

Hogyan készüljünk fel

Indulás előtt próbáljátok fel a felszerelést többször. Mi megtettük. De csak egyszer. Aztán amikor már ott voltunk, a legnagyobbambra alig ment rá sízokniban a síbakancs (amikor otthon felpróbáltuk jónak tűnt a rendes zoknijával), illetve a legkisebbem a második kör után közölte, hogy márpedig őt szorítja a bakancs. Végül el kellett mennünk bérelni neki a hét hátrelévő részére, hiába mondta itthon, hogy kényelmes neki. A bérlés is egy lehetőség, de ha több gyereketek van, érdemes lehet beruházni, hiszen a bérlés sem olcsó móka, illetve általában sorba kell állni a kölcsönzőben.

Olyan italokat és harapnivalókat vigyetek magatokkal, amiket könnyű szállítani. Tegyetek a gyerekek zsebébe kis falatkákat, hogy legyen mit bekapjanak, vagy tudjanak egy kis energiát pótolni, amikor úgy érzik. Készüljetek fel, hogy a gyerekekkel síelés az első pár alkalommal nem könnyű. Legyetek velük türelmesek. Próbáljatok fejben előre készülni, hogy habár látjátok majd a gyönyörű lejtőket, amiken legszívesebben ugyanúgy siklanátok, mint régebben, valószínű ez most nem az az alkalom.

Esti programok

Az éjszakai élet is más fogalmat ölt most. Talán jó emlékeitek vannak az esti kéz a kézben sétákról a gyönyörűen kivilágított havas kis falvakról, vagy a forraltborozásról az egész napos síelés után, de ez alkalommal valószínű nem lesz rá lehetőség (de talán energia sem), hogy újra nekiinduljatok, miután visszaértetek a szállodába. Ez azonban egyáltalán nem azt jelenti, hogy le kell mondanotok a szórakozásról. Általában igyekszünk olyan szállodát választani, ahol van medence, hogy egy kis vízimókát beiktassunk, vagy hogy belopózzunk a szaunába egy pár percre. Mindig viszünk magunkkal társasjátékokat és ez is nagyszerű módja a kikapcsolódásnak a meleg szobában. A gyerekeink nagyon élvezik ezeket az estéket, amikor nem kell a másnapi munka miatt aggódnunk és késő estig játszhatunk. Mindig roppant jól szórakozunk.

Időtöltés kizárólag a gyerekekkel?

Egy másik, talán legsarkalatosabb kérdés, hogy kizárólag a gyerekekkel szeretnétek-e tölteni az időt, vagy szeretnétek egy kis időt magatokra is. Akár egy kis szabad síelésre vagy snowboardozásra, akár egy kis esti kikapcsolódásra este a szállodában, vagy hogy elmenjetek ketten vacsorázni. Vegyétek sorra a lehetőségeket és tervezzetek meg mindent. Ha szeretnétek segítséget, vihettek magatokkal egy nagyszülőt, esetleg nagynénit/nagybácsit, vagy mehettek barátokkal is és figyelhettek egymás gyerekeire egyszer-kétszer. Akkor is szert tehettek némi szabadidőre, ha helyi bébiszittert alkalmaztok (bár ez nyelvi akadályba ütközhet), vagy amikor a gyerekek a síiskolában vannak. A legjobb megoldás, amit ti a legkényelmesebbnek éreztek. Ez a ti nyaralásotok is, így nektek is kell egy kis kikapcsolódás. Tervezzetek, szervezzetek és legyetek készek a tervek megváltoztatására.

Tetszett a cikk?

Megosztás itt: facebook
Oszd meg Facebookon
Megosztás itt: email
Küldd tovább emailben

Írd meg véleményed

Bérelni menő!

Yoyo repülőgépre felvihető babakocsi bérlés

Tengerparti és balatoni nyaralások nélkülözhetetlen eszköze a strandkocsi!

Tavasztól-őszig a bringások kedvence a kerékpár utánfutó!

Iratkozz fel, hogy értesülj legújabb bérelhető termékeinkről!

Kapcsolat

© All rights reserved